Početna strana > Hronika > Boris Tadić: Nema povratka na Ustav iz 1974.
Hronika

Boris Tadić: Nema povratka na Ustav iz 1974.

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. jun 2009.

Poruku predsednika Srbije Borisa Tadića da neće dozvoliti da Vojvodina postane paradržava, predstavnici vladajuće koalicije u Pokrajini tumače kao opomenu onima koji se protive usvajanju novog Statuta.

Predstavnici vladajuće koalicije u Vojvodini stav predsednika Srbije Borisa Tadića da neće dozvoliti da ta pokrajina postane paradržava, vide kao opomenu onima koji se protive usvajanju novog Statuta.

"Nema povratka na 1974. godinu", poručio je predsednik Tadić onima koji Statutom i zakonom o nadležnosti Vojvodine, Srbiju žele da vrate na taj nivo, ali i onima koji građane plaše otcepljenjem.

I dok radikali pozdravljaju poruku kao najavu da će Statut ići na popravni, vojvođanska vlast uverena je da je taj akt u skladu sa Ustavom i zalaganjima predsednika Srbije.

"Naravno da je predsednik morao da se obrati onima koji osporavaju dobru nameru onih koji hoće da usvoje Statut i u tom smislu i Zakon i Statut moraju da budu usaglašeni sa Ustavom", smatra predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.

Predstavnici vlasti u Pokrajini odbacuju i spekulacije medija da su sa bilo kim razgovarali o tome da Zakon o nadležnostima Vojvodini uskrati Statut evropske regije, glavni grad, vladu i moć da donosi zakone.

Dragoslav Petrović sa liste "Za evropsku Vojvodinu" ocenio je da će najverovatnije doći samo do pravno-tehničkog podešavanja sadašnjeg teksta statuta sa Predlogom zakona o nadležnosti da bi na taj način mogla da se usvoje ta dva akta u paketu.

"Predsednik ni u jednom trenutku nije rekao da su sadašnja rešenja koja se nalaze u predlogu takva da su neprihvatljiva", naveo je Petrović.

"Vlada ili Izvršno veće, o tome možemo razgovarati. Mislim da nije sporno da li ćemo otvoriti kancelariju u Briselu ili nećemo", rekao je predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši istakavši da suštinske promene nisu prihvatljive.

Za mađarsku koaliciju neprihvatljive su suštinske izmene ali i to što je pre pola godine istekao rok za potvrdu Statuta u Skupštini Srbije.

"Pozicija mađarske koalicije unutar parlamentarne većine je tema o kojoj ćemo razmišljati i razgovarati u narednih mesec-dva, unutar toga je Statut jedno od ključnih, ali ne i jedino pitanje", smatra Ištvan Pastor iz Stranke Vojvođanskih Mađara.

Nacrt zakona o nadležnostima Vojvodine mogao bi već narednih dana da bude usaglašen na sastanku sa predstavnicima Pokrajine, najavila je članica vladine Radne grupe, ministarka pravde Snežana Malović.

Prema njenim rečima, Statut bi mogao da pretrpi pravno-tehničke izmene ako bude potrebno da se uskladi sa tim zakonom.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner